keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Shadow and Bone


Takakansi:

Alina Starkov doesn't expect much from life. Orphaned by the Border Wars, she is sure of only one thing: her best friend, Mal - and her inconvenient crush on him. Until the day their army regiment enters the Fold, a swath of unnatural darkness crawling with monsters. When their convoy is attacked and Mal is brutally injured, Alina reveals a dormant power not even she knew existed.

Ripped from everything she knows, Alina is taken to the royal court to be trained as a member of the Grisha, the magical elite led by the mysterious Darkling. With Alina's extraordinary power in his arsenal, he believes they can finally destroy the Fold. Now Alina must find a way to master her untamed gift and somehow fit into her new life without Mal by her side. But nothing in this lavish world is what it seems. As the threat to the kingdom mounts and her dangerous attraction to the Darkling grows, Alina will uncover a secret that could tear her heart - and her country - in two.

--

Aloitetaan ensin kertomalla kirjan hyvät puolet, sillä kirjassa oli tasaisesti hyvää ja huonoa, enkä oikeastaan osaa vieläkään sanoa mitä mieltä teoksesta olin. Kirjasta tuli siinä mielessä hieman mieleen Throne of Glass, ainakin naissankarittaren ja perinteisen fantasian raamien myötä. Kirjan maailma on hienosti rakennettua ja kiehtovaa, vaikka jäikin hieman taustalle. Huomasin monen nimen olevan slaavilaisperäistä. Grisha-järjestö oli myös kiehtova keksintö, ja pidin siitä, kuinka siinä oli monen osa-alueen edustajia. Olisin halunnut tutustua Grishoihin jo tässä osassa hieman tarkemmin.

Kirja alkoi koukuttavasti ja mukaansatempaavasti Alinan esitettyä piileskelleet voimansa, ja hän päätyikin jo alussa Grishojen joukkoon ja alkoi oppia heidän tavoille. Mutta mitä enemmän kirja eteni, sitä enemmän siinä ilmeni heikkouksia. Tarina, jonka maailmalla oli vaikka kuinka paljon potentiaalia, osouttautuikin heikohkoksi. Itse asiassa luin tämän kirjan vain siksi, koska se sijoittuu samaan maailmaan kuin Six of Crows -sarja, joka on lukulistalla ja vaikuttaa pajon kiinnostavammalta. Nyt ainakin tiedän taustatiedot, voin sanoa.

Ehkä kirjan juonessa ei niinkään ollut puutteita, vaikkei se temmannut mukaansakaan, vaan hahmokaartissa. Tuntui, etten kirjan myötä kohdannut hahmojen suhteen mitään uutta. Sieltä meinaan löytyi ne tyypilliset ja kliseiset ya-genren suosikit: "nuhjuinen" sankaritar, joka puhuu koko ajan itseään alas ja omaa mystisiä voimia, tasaisen vahva mieshahmo, johon sankaritar on ihastunut sekä tietysti "vastustamaton" pahis. Lisäksi muita sterotypioita vilisi joukossa, esimerkiksi naiivi kuningas ja koppava kuningatar. Eritoten naishahmot oli huonosti toteutettuja, vaikka Genya loisti edukseen.

Minulla oli jatkuvasti lukiessa tunne, että kirjan kuuluisi herättää minussa tunteita, mutta niin vain ei käynyt. En saanut Alinaan, enkä itseasiassa keneen muuhunkaan hahmoon, minkäänlaista yhteyttä. Minulle oli iha sama, mitä kullekin kävi, mikä on toisaalta ihan virkistävääkin, sillä hahmoihin kiintyminen on vaarallista puuhaa.

Lopulta kirjan päätyttyä jäi epäselvä maku suuhun. Muistin kyllä pitäneeni alusta, mutta viimeistään sivulla 200 kaikki maistui jo puulta. Valitettavasti en ihastanut, mutta odotan nyt Six of Crowsilta enemmän. Jospa se toisi tälle kaikesta huolimatta upealle maailmalle ansaittua kunniaa. Ja eipä tämä kirja nyt varsinaisesti huono ollut, ihan positiivisen puolella liikutaan, mutta jos lähdet hakemaan jotakin uutta ja hienoa, ehkä tämä ei ole se oikea valinta. Suosittelen tyypillisen ya:n vannoutuneille ystäville, etenkin niille jotka rakastavat perinteisempiä fantasiamaailmoja.

--

"Mal, that night at the Little Palace, you said the Darkling owned me."

He winced slightly. "I was angry. I didn't mean-"

"If he gets that collar, he really will own me. Completely. And hell turn me into a monster. Please, Mal. I need to know you won't let that happen to me."

"How can you ask me to do this?"

"Who else could I ask?"

He looked at me, his face full of desperation and anger and something else I couldn't read. Finally, he nodded once.

"Promise me, Mal." His mouth set in a grim line, and a muscle twitched in his jaw. I hated doing this to him, but I had to be sure. "Promise me."

"I promise," he said hoarsely.

s. 286

--

Kirjan nimi: Shadow and Bone
Kirjoittaja: Leigh Bardugo
Julkaisuvuosi: 2012
Kustantaja: Square Fish
Sivumäärä: 356

Luettu loppuun: 26.9.2016
Mistä kirja: Adlibris

Arvosana: ✩½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti