torstai 21. heinäkuuta 2016

I'll Give You the Sun



Takakansi:

Jude and her twin Noah are close until a tragedy drives them apart. Now they are barely speaking - and both falling for boys they can't have. Love's complicated.

--

Takakansi on yksinkertainen eikä paljasta kirjasta paljoa. Kirja on jaettu Juden ja Noahin välillä niin, että Jude kertoo tämän ollessa kuusitoista ja Noah kolmetoistavuotiaana. Eli siis eri ajoissa liikutaan, ja kirja alkaa pikkuhiljaa kuroutua yhteen.

Kirjoitustyyli on omaperäinen. Tuli hieman John Green mieleen. Nelson on taitava kirjoittaja ja teksti tuntui luonniselta, mutta jokin siitä nyppi niin valtavasti. Kirja ärsytti minua. Tekstissä oli parasta Noahin näkokulmaan ujutetut maalausideat, joita pulppusi Noahin mieleen. Välillä teki mieli itsekin maalailla ideoista tauluja.

Näin lyhyesti, en oikein pitänyt kirjasta. Olisin niin kovasti toivonut pitäväni kirjasta, mutta aina ei voi saada sitä mitä halajaa. Ensinnäkin, aikakausien jako ei toiminut kirjassa niin hyvin kuin se olisi voinut. Luvut olivat liian pitkiä, mikä hidasti lukemista. Hahmot olivat latteita, varsinkaan Judea en meinannut sietää. Oliko hänen tarkoitus olla hullu vai hupsu? 13-vuotiaat oli kirjoitettu epärealistisesti.

Luin kirjan loppuun hampaita kiristäen. Ei vaan jaksanut innostaa. Romanssitkaan eivät oikein ottaneet tulta alleen. Kirjalle, jonka tagline on "Love is only half the story" on rakkaudelle annettu aika vähän varsinaista sijaa. Sisarusten välinenkin suhde oli kauhean kömpelösti kirjoitettu. Judesta ja Oscarista oli kummallista lukea. Kuinka vanha Oscar edes oli?

Oli kirjassa jotain hyvääkin. Ainakin teksti oli omaperäistä, vaikka juoni ja toteutus olikin niin ja näin. Pidin kyllä kirjan lopusta ja siitä miten asiat kietoituivat auki. Pidin myös lapsi/vanhempi suhteen kuvailusta ja taideteemoista. Kasvutarinana kirja olisi voinut toimia, jollei siinä olisi ollut ns. "aikahyppyä". Mutta loppujen lopuksi ei mitenkään hääppönen lukukokemus. Harmillista sinänsä, sillä odotin kirjalta enemmän.

--

There's begging in her voice. "You can't help who you love, can you?"

This silences the racket in me for a moment. I can't help it, that's for sure, and I suddenly want to tell her everything. I want to tell her that I'm in love too and I can't help it either and that I just did the worst thing I could've possibly done to him and I don't know how I could've done it and can't believe how much I wish I could take it back.

But instead I walk out of the room.

s. 332-333

--

Kirjan nimi: I'll Give You the Sun
Kirjoittaja: Jandy Nelson
Julkaisuvuosi: 2015
Kustantaja: Walker Books
Sivumäärä: 429

Luettu loppuun: 19.7.2016
Mistä kirja: Laina kaverilta

Arvosana: 

2 kommenttia:

  1. Minä taasen itse rakastuin kyseiseen kirjaan : D Pidin sen omaperäisyydestään ja niin sanotusta Slice of Life teemasta. Hassua, miten kirjan voi nähdä niin eritavoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep :) Olen lukenut paljon positiivisia arvosteluja. Harmi ettei vaan minulle kolahtanut...

      Poista